ایران ما

جدیدترین خبرهای ایرانی وجهان (دیروز-امروز-فردا)

ایران ما

جدیدترین خبرهای ایرانی وجهان (دیروز-امروز-فردا)

چشم‌هایش؛ الهه توکلیان و یک ستاره، جای چشمی که نور ندارد



یکی از چشم‌های «الهه توکلیان» که خودش را «دختر ایران» معرفی می‌کند، روز ۲۹شهریور در شهر «مشهد» هدف گلوله سرکوبگران قرار گرفت و برای همیشه بی‌نور شد. یعنی دقیقا هفته نخست آغاز اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ در پی قتل «مهسا [ژینا] امینی». حالا، پنج ماه از آن روز می‌گذرد و همه، الهه را با قلب سفیدی که روی چشم خود گذاشته است و قرارهای دادخواهانه‌اش با دیگر زنانی که جمهوری اسلامی کورشان کرده، می‌شناسند.


طبق داشته‌های منتشرشده، به شهادت پزشکان، دست‌کم ۵۰۰ معترض در سه بیمارستان تهران و دست‌کم ۸۰ معترض در کردستان هدف شلیک سلاح‌های سرکوبگران قرار گرفته‌‌اند و یک یا دو چشم خود را از دست داده‌اند. الهه اما، مثل بسیاری دیگر آسیب‌دیده‌ها، در این آمار و شهادت‌های پزشکان نیست. 



ایران و روسیه به کنفرانس امنیتی مونیخ دعوت نشدند

دولت آلمان تدارکات برگزاری مهم‌ترین پنجاه و نهمین دوره کنفرانس امنیتی سالانه جهان در مونیخ را در حالی ادامه می‌دهد که روسیه و ایران عملا از آن طرد شده‌‌اند.

به گزارش خبرگزاری آلمانی د.پ.آ، سران بیش از ۴۰ کشور و هیئت‌های نمایندگی ارشد ۹۰دولت دیگر به کنفرانس مونیخ دعوت شده‌اند، اما روسیه و ایران در میان این کشورها نیستند.

روسیه به دلیل تجاوز به اوکراین که جنگ در خاک اروپا محسوب می‌شود، و جمهوری اسلامی به دلیل تعمیق همکاری نظامی با روسیه و برخورد خشونت‌بار با معترضین داخلی در پنج ماه اخیر، در کنفرانس امسال مونیخ حضور ندارند.

این مهم‌ترین نشست کارشناسان امنیتی جهان، طی سه روز ۲۸ تا ۳۰ بهمن با میزبانی وزیر دفاع آلمان برگزار می‌شود.

کنفرانس امنیتی مونیخ که همواره در این فصل سال برگزار می‌شود، در این دوره با نخستین سالروز لشگرکشی روسیه به اوکراین مقارن شده است.

میزبان اجلاس اعلام کرد که هیچ نشانه‌ای از تمایل در روسیه به پایان دادن به تجاوز به اوکراین دیده نمی‌شود، و از این روی، نباید به «جنایتکاران جنگی کرملین تریبونی برای تبلیغات داد».

کریستو هویزگن، مدیریت کنفرانس، تایید کرد که به جای میزبانی از نمایندگان دولت‌های روسیه و جمهوری اسلامی ایران، چهره‌هایی از اپوزیسیون هر دو حکومت، به نشست مونیخ دعوت شده‌اند.

از سوی اپوزیسیون روسیه از میخائیل خودورکوفسکی، گاری کاسپاروف، دمیتری موراتوف و نیز همسر الکسی ناوالنی، زندانی سیاسی سرشناس، به کنفرانس دعوت شده‌اند.

اما هنوز معلوم نیست کدام‌یک از مخالفان شناخته شده حکومت اسلامی کرسی‌های نمایندگی ایران در کنفرانس مونیخ را خواهند گرفت.

سال گذشته حسین امیرعبداللهیان در نشست مونیخ حضور داشت. در دوران دولت حسن روحانی، محمد جواد ظریف، وزیر خارجه وقت، عمدتا حضوری پررنگ در کنفرانس مونیخ داشت و مورد توجه بود.

زمین‌لرزه ترکیه و سوریه؛ شمار قربانیان به پنج هزار تن رسید؛ تخمین هشت‌برابری آمار کشته‌شدگان


در دومین روز پس از زمین‌لرزه‌های مهیب ترکیه و سوریه، امدادگران شماری از کشورهای منطقه و جهان برای کمک‌رسانی وارد ترکیه شده‌اند و هم‌زمان مقامات محلی خبر داده‌اندکه هزاران خانواده هنوز زیر آوارند.

شمار کلی تلفات تا نخستین ساعات سه‌شنبه ۱۸ بهمن در دو کشور به پنج هزار قربانی نزدیک شده و سازمان جهانی بهداشت تخمین زده است که تعداد قربانیان هشت برابر این رقم باشد.

هم‌زمان پس‌لرزه‌ها در هر دو بخش مرز ادامه دارد. در کنار آن، بامداد سه‌شنبه زلزله دیگری به بزرگای ۵.۳ در شهر گول‌باشی در استان آدی‌یامان در جنوب شرق ترکیه رخ داد.

تا ساعت هشت و نیم صبح سه‌شنبه در ترکیه، شمار قربانیان این کشور نزدیک به ۳۵۰۰ نفر و در سوریه حدود ۱۵۰۰ نفر اعلام شد. دولت آنکارا در این روز تعداد زخمی‌ها را بیش از ۲۰ هزار اعلام کرد.

بارش برف، سرمای شدید هوا و وزش بادهای سرد و سهمگین شرایط را برای امدادگران و باقی‌ماندگان زیر آوار طاقت‌فرسا کرده است.

کانون زلزله‌های شدید به بزرگی ۷.۷ و ۷.۶ بامداد و ظهر دوشنبه در شهرهای پازارجیک و البستان در استان قهرمان‌مرعش در جنوب شرق ترکیه بود، اما ۱۰ استان دیگر این کشور نیز متحمل تلفات بسیار اعم از کشته و مجروح و نیز ویرانی‌های شدید شده‌اند.

اداره حوادث غیرمترقبه ترکیه بامداد سه‌شنبه اعلام کرد نزدیک به شش هزار ساختمان کاملاً منهدم شده و بیش از ۱۱ هزار ساختمان دیگر هم آسیب جدی دیده‌اند و در معرض ریزش‌اند.

در همین حال تیم نجات وابسته به بخش مهندسی ارتش اسرائیل با نام «شاخه زیتون» بامداد سه‌شنبه وارد فرودگاه آدانا شده و به‌گزارش رادیوی ارتش اسرائیل، در حال تخلیه تجهیزات سنگینی است که با خود برای آواربرداری و نجات به منطقه برده است.

ژنرال ذخیره واخ، فرمانده تیم اسرائیلی، گفت مقامات محلی ترکیه دو منطقه از میان ساختمان‌های ویران‌شده را به این تیم سپرده‌اند تا کار خود را در آن شروع کنند.

هم‌زمان با اسرائیل، که در فاصله پرواز یک‌ساعته از جنوب ترکیه قرار دارد، از سایر کشورهای همسایه از جمله جمهوری آذربایجان و امارات متحده عربی تیم‌های امداد پزشکی به فرودگاه آدانا رسیده است.

کشورهای اروپایی شامل لهستان، مجارستان، هلند و بریتانیا نیز تیم‌های امداد خود را راهی کرده‌اند. تیم ۱۵۸ نفره نجات آمریکایی هم در راه رسیدن به ترکیه است.

آژانس توسعه بین‌المللی آمریکا و وزارت دفاع در واشینگتن اعلام کردند رایزنی مستمر با ترکیه جهت تنظیم کمک‌های مورد نیاز ترکیه را ادامه داده‌اند. تیم نجات کره جنوبی نیز در راه اعزام به ترکیه است.

فواد آکتای، معاون رئیس‌جمهور ترکیه، خبر داد که تیم‌های خود این کشور و مردمی که به یاری شتافته‌اند، در شبانه‌روز اول بیش از هفت هزار نفر از ماندگان زیر آوارها را نجات داده‌اند.

رهبران ده‌ها کشور، از جمله جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا، در تماس تلفنی با رجب طیب اردوغان با مردم این کشور ابراز همدردی کرده‌اند.

وخیم‌ترین وضع در مناطق زلزله‌زده زیر کنترل معارضین سوریه

بیشترین تلفات و ویرانی‌های سوریه در پنج استان حلب، حماه، ادلب، لاذقیه و طرطوس گزارش شده است. وضعیت در مناطق وسیعی که در کنترل مخالفان حکومت سوریه است، وخیم‌تر از سایر استان‌ها توصیف شده زیرا معلوم نیست تیم‌های امداد بین‌المللی بتوانند به منطقه برسند.

رائد صلاح، رئیس دفاع غیرنظامی وابسته به معارضین در سوریه، بامداد سه‌شنبه به رویترز گفت دست‌کم صدها خانواده یک‌جا با هم در زیر آوار هستند و «زمان در حال از دست رفتن است».

آقای صلاح تأکید کرد که این سازمان نیازمند کمک اضطراری بین‌المللی است.

سخنگوی سازمان ملل ابراز امیدواری کرد که بتواند به «سراسر سوریه» کمک کند و «از هر راه ممکن و با هر ابزاری کمک‌ها را در این کشور ارائه کند».

بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه، و مقامات ارشد سوری در نشست اضطراری روز دوشنبه هفت راهکار برای بسیج و امداد محلی تصویب کردند، اما جامعه جهانی و سازمان‌های بین‌المللی را نیز به یاری فوری فراخواندند تا از مردم این کشور «در این فاجعه انسانی حمایت کنند».

موج واکنش‌ها پس از اعطای جایزه «گرمی» به شروین حاجی‌پور، خواننده ترانه «برای»

پس از اعلام نام شروین حاجی‌پور، خواننده ترانه «برای» به عنوان برنده جایزه «بهترین ترانه برای تغییر اجتماعی» در مراسم جایزه گرمی سال ۲۰۲۳، موجی از واکنش‌های حمایتی به راه افتاده است.

هانا نیومن، نماینده آلمان در پارلمان اروپا، روز دوشنبه در توییتی نوشت که بیانسه (خواننده آمریکایی آلمانی‌الاصل) برنده ۳۲ جایزه گرمی شده، اما جایزه شروین حاجی‌پور مطمئنا مهم‌ترین جایزه امسال است.

کیهان کلهر، نوازنده و موسیقیدان برجسته، نیز در اینستاگرام نوشت: «نفست گرم شروین عزیز. برای زن زندگی آزادی. برای آزادی».

همچنین حامد اسماعیلیون، سخنگوی انجمن خانواده‌های جان‌باختگان هواپیمای اوکراینی، در توییتی نوشت: «برای شروین، برای توماج، برای فریدون فرخزاد، برای تمام هنرمندانی که به‌دست جمهوری اسلامی کشته، شکنجه یا زندانی شده‌اند.»

مسیح علینژاد، روزنامه‌نگار و فعال حقوق بشر نیز نوشت: «زمانی اگر در کف خیابان کشته می‌شدیم، یا با طناب دار آویزان می‌شدیم، کسی صدای ما را نمی‌شنید. اکنون اما فریاد اعتراض ما، موسیقی و هنر ما، مرزهای جهان را در نوردیده است. این صدای انقلاب زن زندگی آزادی است.»

نازنین بنیادی، بازیگر و فعال حقوق بشر ترانه «برای» را سرود انقلاب ایران و زن زندگی آزادی توصیف کرد.

چندین خواننده پاپ مشهور از جمله گوگوش، نصرالله معین، ابراهیم حامدی (ابی) و داریوش اقبالی هم برنده شدن این جایزه را به حاجی‌پور تبریک گفتند.

ابی در اینستاگرامش نوشت: «زنده باشی که این چنین پرچم موسیقی ایران را بالا بردی و با هنرت صدای مردم کشورت را به گوش جهان رساندی.»

داریوش هم با تبریک به شروین حاجی‌پور نوشت: «شروین عزیز، تبریک به تو! همه ما فارغ از هر گروه و هر نژاد و هر گرایش، ترانه تو را شنیدیم و خواندیم، و حال از موفقیت جهانی تو شاد شدیم. ممنون که این چنین همصدایی و همبستگی را به هموطنانت هدیه دادی»

گوگوش، خواننده مشهور، نوشت: «انقلابی که مانند شروین پیروز خواهد شد. تبریک به شروین عزیز و تمام فارسی‌زبانان جهان.»

اعطای جایزه به شروین از سوی جیل بایدن، بانوی اول آمریکا، که در این مراسم حضور داشت اعلام شد.

اعلام آمادگی ایران برای کمک به زلزله‌زدگان ترکیه و سوریه؛ نماینده مجلس: به داد زلزله‌زدگان خوی برسید

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در شرایطی مدعی شده که تهران آمادگی کمک به زلزله‌زدگان روز دوشنبه ترکیه و سوریه را دارد که گزارش‌ها از منطقه زلزله‌زده «خوی» و سخنان نماینده این شهر حاکی از بحرانی بودن شرایط در آنجا است.

تصاویر خبرگزاری آسوشیتدپرس از زلزله ۷/۸ ریشتری در جنوب ترکیه و بخش‌هایی از سوریه در بامداد ۱۷ بهمن ۱۴۰۱

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی امروز دوشنبه هفدهم بهمن‌ماه در سخنانی مدعی شد با «ارتباط خوبی» که با مقام‌های ۲ کشور برقرار است «در صورت نیاز»، نهادهای امدادرسانی، درمانی و بهداشتی ایران «حتماً اقدام لازم را انجام خواهد داد.»

سازمان زمین‌شناسی آمریکا اعلام کرد دو ‎زلزله یکی به بزرگی ۷/۸ و دیگری به بزرگای ۶/۷ ریشتر با اختلاف زمانی حدود ده دقیقه از هم بامداد امروز دوشنبه جنوب و مرکز ‎ترکیه را لرزانده است. بعد از ظهر به وقت محلی نیز پس لرزه‌ای به بزرگی ۷/۵ بار دیگر ترکیه را لرزاند.

زمین‌لرزه اول به بزرگی ۷/۸ ریشتر در عمق ۱۸ کیلومتری زمین و زمین لرزه دوم با بزرگای ۶/۷ ریشتر در عمق ۱۰ کیلومتری زمین رخ داده است.

شهروندانی در ‎سوریه، ‎لبنان، ‎اسرائیل، ‎فلسطین و ‎اردن نیز این زلزله‌ها را احساس کرده‌اند و آخرین آمارها حکایت از کشته شدن بیش از هزار نفر و زخمی شدن چند هزار نفر دارد.

در این حال، عادل نجف‌زاده، نماینده خوی در مجلس شورای اسلامی به خبرگزاری «ایلنا» گفته است اگر زودتر «به داد مردم زلزله‌زده نرسیم»، اتفاقات «تلخ» در خوی تکرار می‌شود.

این نماینده مجلس شورای اسلامی از مهمترین وسایل مورد نیاز برای زلزله‌زدگان خوی را «وسایل گرمایشی» اعلام داشته و گفته است: مردم در سرمای «منفی ۷ درجه» در چادرها زندگی می‌کنند.

زمین لرزه‌ای به بزرگی ۵/۹ درجه در مقیاس امواج درونی زمین (ریشتر) ساعت ۲۱:۴۴ دقیقه هشتم بهمن‌ماه شهر خوی در آذربایجان غربی را لرزاند که بر اساس آمار رسمی سه فوتی و بیش از هزار مصدوم بر جای گذاشت.

در روزهای اخیر به دلیل مدیریت نامناسب خدمات‌رسانی به زلزله‌زدگان، بیش از یکصد نفر دچار مسمومیت گازی و دست کم ۲ نفر به دلیل نداشتن وسایل گرمایشی مناسب و ایمن، جان خود را از دست داده‌اند.

مدیر عامل جمعیت هلال احمر آذربایجان‌غربی نیز از «آتش‌سوزی ۲ چادر» در کمپ مستقر در «شهرک ولیعصر» خبر داده و گفته است: این حادثه به علت «برگشتن گاز پکنیکی در چادر» رخ داده و با حضور نیرو‌های امدادی مهار شده است.